Door te kijken naar daadwerkelijk energiegebruik geeft WEii een realistischer beeld van de energieprestatie van een gebouw dan een berekend energielabel. De WEii-score wordt op een gestandaardiseerde, objectieve wijze vastgesteld. Daarmee is het een betrouwbare indicator voor de energie-efficiëntie van een gebouw. WEii wordt door DGBC en TVVL beheerd en heeft geen winstoogmerk. De methode en de rekentool zijn door iedereen vrij te gebruiken.
WEii eenvoudig berekenen
Met slechts een handvol gegevens over het gebouw en het energiegebruik ontdek je eenvoudig en snel de energieprestatie van het gebouw. De WEii-berekening is gebaseerd op de gebruiksoppervlakte in vierkante meters en de meterstanden. Met het adres van het gebouw kan de rekentool automatisch het energielabel en de gebruiksoppervlakte ophalen uit de openbare Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Het energiegebruik lees je af op de gas- en elektriciteitsmeters van het gebouw of op de facturen.
Het werkelijk energieverbruik van WEii versus het theoretisch energieverbruik van het energielabel.
WEii EnergieKompas: de route naar verduurzaming
In wet- en regelgeving blijven energielabels een grote rol spelen. Het energielabel toont hoeveel energie een gebouw in theorie verbruikt, maar in de praktijk is dat gebruik anders en meestal hoger. Het WEii EnergieKompas legt de relatie tussen het theoretische energielabel en het werkelijk energiegebruik dat de WEii-score aangeeft. Wanneer er voor een gebouw een energielabel is, kan de WEii-rekentool het WEii EnergieKompas opstellen. Dit kompas maakt zichtbaar of het gebouw presteert zoals theoretisch volgens het energielabel zou moeten. Vaak is dat niet het geval en valt er een zeer snelle energie- en kostenbesparing te behalen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van het gebruikersgedrag en extra zorgvuldigheid bij het inregelen van installaties.
Voordelen van WEii
Een WEii-score maakt inzichtelijk of jouw gebouw klaar is voor de toekomst, Paris Proof, of geeft aan dat verbetering mogelijk is. Daarnaast geeft WEii inzicht in het pad dat je zou moeten volgen op weg naar 2030 en 2040. DGBC heeft berekend welke WEii-klasse in welk jaar behaald zou moeten worden. Het reductiepad dat hieruit voortkomt is te zien in de onderstaande grafiek. Tot slot kan de WEii-score als benchmark fungeren om vergelijking met de markt of binnen je eigen portefeuille mogelijk te maken.
Om vanuit WEii te sturen is een reductiepad ontwikkeld, via WEii-klassen ‘Zuinig’ in 2025, 'Zeer Zuinig’ in 2030 naar 'Paris Proof’ in 2040.
Waarom WEii belangrijk is
Om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen, moeten we de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% verminderen ten opzichte van 1990. Daarnaast kunnen we in 2050 ongeveer een derde van onze energie duurzaam opwekken volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Royal HaskoningDHV. Om de uitstoot 95% terug te brengen, moeten we dus ongeveer twee derde minder energie gaan gebruiken. Dit betekent dat de energievraag van gebouwen drastisch omlaag moet. WEii en het Paris Proof doel bieden beide houvast naar dit einddoel.