Studies laten zien dat er in 2050 ongeveer 30% van de huidige energiebehoefte uit duurzame bronnen te halen is. Dit betekent dat de energievraag van gebouwen met 70% terug moet. Het Deltaplan van DGBC heeft de stip op de horizon gezet door per sector te bepalen hoeveel stroom er nog beschikbaar is en hoeveel energie gebouwen in 2050 mogen gebruiken. En om dat te bereiken moeten gebouwen beoordeeld worden op het werkelijk gebruik. Met Paris Proof wordt gestuurd op het werkelijk energiegebruik.
In de praktijk blijkt er een grote mismatch te zijn tussen het werkelijke energiegebruik van gebouwen en het energiegebruik dat verwacht wordt op basis van de energetische kwaliteit volgens een BENG-berekening. Hierdoor kan slecht gestuurd worden op het in lijn krijgen van de energievraag van de gebouwde omgeving met de beschikbare hoeveelheid duurzame energie en de werkelijke totale CO2-uitstoot.
De ambitie van het Klimaatakkoord is een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% ten opzichte van 1990. Vanuit het beleid en regelgeving wordt ingezet op theoretische normen, die ook nog beperkt zijn tot het gebouwgebonden gebruik.
Het is dan ook nodig om, naast BENG, een instrument te hebben waarmee gestuurd kan worden op de werkelijke energie-intensiteit van gebouwen. Om hierin te voorzien is WEii ontwikkeld door initiatiefnemers TVVL en DGBC. De WEii heeft geen winstoogmerk en de rekentool is door iedereen vrij te gebruiken.
WEii EnergieKompas
Wat is de meest effectieve route om gebouwen te verduurzamen tot een Paris Proof niveau? Veel bestaande wet- en regelgeving en beschikbare instrumenten bieden geen eenduidige oplossing. Het WEii EnergieKompas wel. Door het energielabel en de WEii-score (werkelijk gemeten energiegebruik) te combineren, maakt het WEii EnergieKompas voor elk utiliteitsgebouw inzichtelijk wat de meest effectieve route is om op het gewenste ambitieniveau te komen.