Sturen op het werkelijk energiegebruik krijgt steeds meer draagvlak. In de utiliteitsbouw is de WEii-methode door marktpartijen enthousiast opgepakt. Beleggers, grote eindgebruikers en sectoren als de zorg en het onderwijs stellen het werkelijk energiegebruik voorop. Naast de utiliteitsbouw zijn ook woningen opgenomen in het WEii-protocol. Daar is nu het WEii EnergieKompas aan toegevoegd voor woningen. Dit is de slimme combinatie van het werkelijk energiegebruik en het verplichte energielabel. Zo krijg je meer inzicht in de energie-efficiëntie van je woning en mogelijke verduurzamingsroute met als einddoel ‘Paris Proof’.

Discussie over energielabel

In de woningsector staat het energielabel centraal. Een energielabel is vereist bij aan- en verkoop, hypotheekleennormen en huurprijzen zijn gebaseerd op energielabels en in de corporatiesector zijn afspraken gemaakt met overheden. Tegelijkertijd is er voortdurend discussie over de betrouwbaarheid van het energielabel en de opnamekwaliteit, met van tijd tot tijd voorbeelden van onverklaarbare energielabels, waar de pers bovenop springt. Daarnaast moet ook gestuurd gaan worden op de Standaard en Streefwaarden voor woningisolatie om woningen geschikt te maken voor laagtemperatuurverwarming. Veel wet- en regelgeving en richtlijnen dus, waarin onvoldoende zichtbaar is of dit überhaupt leidt tot een reductie van energiegebruik en zelfs een reductie van de energiekosten voor de bewoner.

Werkelijk energiegebruik woningen

Na de utiliteitsbouw is nu ook voor woningen een WEii EnergieKompas opgesteld. Het WEii EnergieKompas is de slimme combinatie van het energielabel en het werkelijk energiegebruik. Het werkelijk energiegebruik en de werkelijke energiekosten zijn immers de zaken die relevant zijn voor de bewoners. In het WEii EnergieKompas wordt het energielabel in een grafiek afgezet tegen het werkelijk energiegebruik en de WEii-klassen. De grafiek toont de gemiddelde lijn: het werkelijk energiegebruik dat, gemiddeld genomen, bij een energielabel hoort. Bij het bepalen van het WEii EnergieKompas voor woningen is met hulp van INNAX gebruikgemaakt van de data van 110.000 (geanonimiseerde) woningen.

Hoe werkt het WEii EnergieKompas?

Via de eenvoudige rekentool op weii.nl wordt de energiepositionering van de woning in het WEii EnergieKompas geplot. Na het invoeren van het adres worden gegevens zoals de oppervlakte en het energielabel, indien bekend, opgehaald. Vervolgens moet het energiegebruik worden ingevuld. Het Energiegebruik is te vinden op facturen en overzichten van het energiebedrijf, of via apps. DGBC schreef daar eerder een paper over: Sturen op werkelijk energiegebruik.

WEii EnergieKompas woningen

Vervolg: verfijning

In de woningbouw zijn er veel factoren die het energiegebruik bepalen. Het WEii EnergieKompas geeft een gemiddeld energiegebruik weer van woningen met een bepaald energielabel. Een veel gestelde vraag is: wat de invloed van het aantal bewoners? Verder gaf de analyse aan dat er een verschil is tussen de verduurzamingstrategieën van woningcorporaties en beleggers.

Woningcorporaties hebben vaker labelsprongen gemaakt met PV-panelen, wat met terugleverkosten en de afbouw van de salderingsregeling tot minder lastenverlaging leidt. In een volgende fase willen we meer inzicht geven in de invloed van de samenstelling van het huishouden en andere factoren op het werkelijke energiegebruik.